När jag började läsa om de teoretiska perspektiven och hur de påverkar och vårt lärande drogs mina tankar till filmen Tarzan. I hans liv blir han påverkad av många av de perspektiv som finns om vårt lärande.
Genom att hans "mamma" gorillan tar hand om honom uppfyller hon de flesta stegen som finns inom de humanistiska perspektivets behovstrappa. Hon ger honom mat och skapar trygghet. Genom detta får han kärlek och gemenskap och får vänner. Han kämpar som i det humanistiska perspektivet efter att uppnå sitt bästa jag och genom att han dödar leoparden får han uppskattning av alfahanen och kan med hjälp av detta nå högsta steget i behovstrappan, självförverkling - Nå sitt bästa jag.
Då Tarzan uppfostras av gorillor är det genom deras syn som Tarzan lär sig vad som är rätt och fel. De ger honom negativ feedback om han gör fel, vilket gör att han inte gör om det och tvärtom för positivt beteende. Hans medfödda mänskliga beteenden har ingen vikt här utan han lär sig uppföra sig som en gorilla. - Behaviorism
Tarzan bli påverkad av den grupp och den kultur han växer upp i vilket förklaras i det sociokulturella perspektivet. Genom att imitera, internalisera och samarbeta lär han sig att vara som övriga gruppen. Men han är även en individ som påverkar gruppen. Att vara en del av en grupp behöver inte alltid betyda att man är som de andra i gruppen.
Och det är här det biologiska perspektivet kommer in i Tarzans liv. Att vi är som slavar under vår biologi. Även fast Tarzan uppfostras och lever tillsammans med gorillor är det ändå något inom honom som säger att han är annorlunda.
Så när Tarzan träffar Jane och upptäcker att de ser lika ut ställer det till sig i hans kognitiva schema. Han upplever något nytt som blir ett nytt intryck som leder till en ny känsla och tanke. Han påbörjar här ett aktivt tänkande för att påverka sitt kognitiva schema.
I samspelet med Jane skapas ett nytt språk. Hon lär honom nya tecken. Som Vygotskji sade så sker här ett samspel med Jane som ger Tarzan möjlighet till en högre mental process. Med hjälp av henne kan han sätta ord på sina tankar och de löser tillsammans problem. På samma sätt som Tarzan lärde sig av gorillorna lär han sig nu av Jane genom att imitera, internalisera och samarbeta. Hans egocentriska tal börjar växa fram.
Det jag återspeglar här genom filmen Tarzan är något jag själv har upplevt. Att man lärt sig något i en grupp och trott att jag nått mitt "bästa jag" just då Sedan har saker hänt som gör att mitt kognitiva schema skakats om, vilket göra att man hamnar i obalans i "bästa jaget"
Är detta något som pågår genom hela livet? Hittar man någonsin sitt bästa jag? Eller är det bra att det kognitiva schemat ibland får sig en tankeställare?
Referenser:
- Lundgren, U.P., Säljö, R. & Liberg, C. (red.) (2014). Lärande, skola, bildning: [grundbok för lärare]. (3., [rev. och uppdaterade] utg.) Stockholm: Natur & kultur.
Hwang, P. & Nilsson, B. (2011). Utvecklingspsykologi. (3., rev. utg.) Stockholm: Natur och kultur
Vilket roligt sätt att tolka perspektiven på!
SvaraRaderaGenom hela filmen Tarzan tycker jag synd om honom. Det är som du skriver, gör han något fel, blir han bestraffad så han inte gör om det. Men han är ju egentligen inte som dom, han är inte en gorilla, han är faktiskt människa!
Om hans gorilla mamma inte funnits där när han blev ensam kvar som spädbarn i träkojan, vem hade han blivit då? Vem hade han tagit lärdom av då?
Jag tror att man kommer utveckla sitt bästa jag genom hela sitt liv. Om jag går till mig själv där jag är nu, 24 år gammal, jag har inte uppnått mitt bästa jag ännu! Jag har mycket kvar att utveckla och jobba på hos mig själv för att känna att jag når mitt bästa tänkbara jag.
Jag kan anse att jag har fått ut det bästa av mig själv i vissa stunder. På gymmet tex, jag gav allt idag! I skolan på tentorna, jag gjorde mitt bästa. Men att bli klar och känna att, "bättre människa än den jag är nu, kommer jag inte bli", det kommer nog aldrig jag uppnå iaf! De flesta strävar väl efter att ständigt utvecklas och bli bättre människor?...
Ja, det är en spännande tanke, vem hade han blivit om inte hon tagit hand om honom?
RaderaTror som du, att man uppnår sitt "bästa" i vissa situationer. Som små delmål i livet. Och vad skulle hända om vi en dag kunde säga att "nu är mitt jag perfekt" Vad skulle driva oss framåt då?
Jag får väl hoppas att när jag väl är gammal kan tänka tillbaka och känna att jag är nöjd, att man var Goog Enough !
Disneyfan som man är så är jag överlycklig att någon sammanställt dessa teorier genom just Tarzans liv. Och det är ju inte dumt. Precis som vi diskuterat i de specialpedagogiska perspektiven så underlättar ju inlärningen om vi väcker ett intresse och ser en mening med det vi lär oss. Här är det ju hur tydligt som helst! Däremot så tror jag, som du skriver om, att vi alltid möter saker längs vägen i livet som får oss ur balans och hur ofta det inträffar eller hur omskakande det ter sig beror på när och hur det sker. Sen vet jag inte om man egentligen ska vara så hård på sig och fråga sig om man någonsin finner sitt bästa jag. För söker vi någon form av perfektion så kan vi säkert kritisera och söka i alla evighet. Det är nog bättre att arbeta mot att vara sitt bästa jag, som person och genom prestation, hela tiden och för stunden. Sen kanske man blir bättre men det behöver kanske inte mena att ens tidigare jag inte var det bästa möjliga då? Och kanske är det de omskakande upplevelserna som gör det? Kul med liten tankeställare!
SvaraRaderaJa, jag är ju småbarnsmamma så Tarzan låg nära i tanken. Var ett tag sedan jag såg den men kommer helt klart se den från ett annat perspektiv nästa gång...
RaderaTror att dessa saker vi stöter på längs vägen är de som gör att vi fortsätter vår strävan mot den bästa versionen av sig själv.
Skulle nog tycka att om man inte skakade om sitt kognitiva schema in i mellan åt skulle ens personliga utveckling stanna upp lite. eller?
Härligt! Oerhört pedagogisk tolkning av de teoretiska perspektiven!
SvaraRaderaTack så mycket! Kul att ni förstod mina tankar :-)
RaderaSnyggt skrivit! Riktigt häftig tolkning du gjort, aldrig tänkt på Tarzan på det sätt som du beskriver men du har solklart rätt i det du skriver. Jag tycker det var riktigt häftigt att man kunde koppla de teoretiska perspektiven till en disneyfilm lika mycket som man kan se det i det vardagliga livet, för då ser man verkligen hur mycket det spelar in på individerna.
SvaraRaderaSå bra skrivet och vad mycket roligare det blev att läsa när du kopplar det till en disneyfilm. Jag tror att människor fortsätter att utvecklas livet ut, det finns nog inget direkt stopp. Ju äldre man blir desto mer har man upplevt och varit med om som man lär sig av. Saker som jag inte vågade göra för kanske 10 år sen vågar jag göra idag och det ser jag som en bättre version av mig själv.
SvaraRaderaAtt du tolkar perspektiven i en Disney film är ju fantastiskt roligt.Jag har aldrig tänkt i de banorna som du gör här... Härligt med "outside the box" tänk!
SvaraRaderaTack så mycket!
RaderaIntressant vinkling hur man på ett intressant sätt kan förklara olika perspektiv på lärande och utveckling.
SvaraRaderaGenom hela livet hoppas jag att man hamnar i situationer där man behöver tänka till och fundera över sina egna ställningstaganden.
Detta tycker jag också är en viktig del i läraryrket, att ställa frågor som får barnen att fundera, vad tycker jag och varför tycker jag så?
Ja just de, att ställa frågan till sitt "över-jag" just i lärarrollen. Otroligt viktigt att alltid ha en strävan där att vilja nå längre och ständigt vara nyfiken och våga vara kritisk.
RaderaVilket otroligt bra sätt att tolka de olika perspektiven på. Ett enkelt sätt som både vuxna och barn kan ta till sig och lära sig av. Något som slår mig som tidigare även också funderat på är hur han blivit som person om han inte växt upp på detta sättet. Något som också kan refereras till Morgan Allings uppväxt, en liknande situation där man påverkas av sin uppväxt.
SvaraRaderaGenom att använda sig av det här sättet att tolka perspektiven på kan man ju på ett enkelt sätt nå fram till barn också. De har ju lättare att ta till sig information om de på något sätt kan relatera till informationen. Frågan är om de behöver (iaf i den ålder som de är när vi jobbar med dem) någon kunskap om just dessa perspektiv men kanske man inte man behöver "visa" dem just perspektiven utan att mitt/ditt liv inte är den andres likt och att det kan bero på att man har olika förutsättningar från början.
SvaraRaderaVilken kreativ tolkning. Jag tror att vi alla får en kognitiv tankeställare någon eller några gånger i livet och det kan kanske vara bra...jag tänker om man omvärderar livet och värdesätter saker på ett annat sätt så kan det vara bra. Tack för en bra beskrivning av de teoretiska perspektiven :)
SvaraRadera