fredag 23 december 2016

Jul på skolan

I dagarna har många skolor haft julavslutning. Alla skolor gör på sitt sätt och har sina rutiner. Det ska julpysslas i de flesta skolor och fixas och hållas på. Det är en tradition sedan länge då även jag för evigheter sedan hade julpysseldag och långdans på skolgården efter jultallrik med efterlängtade efterrätten med skumtomte och ischoklad och clementin efter lunchen.
Men varför har vi detta? För att det är mysigt?

Min dotter med diverse funktionsnedsättningar får besked om julpysseldag fick vi en notis i veckobeskedet. Men är det något som skolan ska ha? En dag utan rutin och oklara uppgifter? Då vi skulle på läkarbesök så hämtade jag lite tidigare denna dag och såg schemat. En liten lapp längst fram för läraren att läsa. Inget för eleverna utan det stod på tavlan vad man gjorde där. T.ex. tidningspyssel, ett annat var baka pepparkakor och en station var att göra en Rudolf (Grankotte och pinnar från skolgården) sista var att se en film. Det var inte uppstyrt alls utifrån olika elevers behov.  Jag såg en elev som var orolig och inte förstod vad han skulle göra, och jag märkte att de andra eleverna blev störda då han sprang runt.

Min dotter som har lite samma problematik samt hörselnedsättning, höll på att baka pepparkakor när jag kom och med musik och stimmiga barn gjorde att hon med lite svårt att kontrollera kroppen tittade på andra elever och när hon såg mig knöla hon ihop degen och gav upp. Kände sig lättad när jag kom och hon slapp prestera. Att vi fick använda teckenspråk för att kommunicera tyckte hon var skönt för då blev det mer diskret var vi skulle.

Dessa två situationer fick mig att fundera om det verkligen är bra med sådana dagar? Är det inkluderande för alla? Får alla samma möjlighet att prestera utifrån deras förutsättningar?
För barn med hörselnedsättning är detta katastrof. Mycket ljud från bakgrund och glada barn gör att de är så trötta efter bara en kort stund. Har man sen fler diagnoser som är utmattande så är det skoj att ha dessa dagar då?

Är det exkluderande eller inkluderande? Jag anser att det är väldigt exkluderande och dessa elever blir utpekade då de inte förstår alla dolda regler och är det verkligen en exkluderande skola vi vill ha? Ska det finnas möjlighet att göra det frivilligt? Att de elever som inte klarar av dessa relativt ostyrda dagar där eleverna inte vet vad som förväntas göra får andra uppgifter? Vanligt skolarbete i enskild grupp? Möjlighet att gå undan och läsa en bok eller vad som helst som de önskar? Sitta vid dator eller platta att arbeta med vanligt skolarbete? Eller är det "utpekande" mot dessa elever att de inte klarar av det?

Jag anser det är mer exkluderande än inkluderande att låta alla vara med hela tiden och som i dessa exempel utan anpassningar. Jag skulle nog i min framtida roll iaf ha en backup plan där jag har planerat in uppgifter, och även de elever som normalt har anpassningar att de och deras föräldrar fått mer information, det är så lätt att skicka ett mail idag. Jag som förälder till ett barn med diagnoser vill gärna ha den kontakten med barnets lärare och hoppas jag kommer få möjlighet att vara den läraren som har en dialog med föräldrar/vårdnadshavare om temadagar och andra dagar som faller utanför schemat hur man ska göra det bästa för barnet.

Hur tänker ni? Vad har ni för erfarenheter om inkludering/exkludering på temadagar?


8 kommentarer:

  1. Jag tycker det du lyfter fram är viktigt och något vi alla behöver tänka på. Temadagar i all ära men inte till vilket pris som helst eller hur som helt, jag anser att även en temadag ska ha en sådan struktur att alla barnen ska kunna vara delaktiga oavsett om det är p.g.a. funktionsnedsättning eller annan trosuppfattning etc. Jag ställer mig kritisk till temadagar av det här slaget eller som här där de har en jesusvandring vid advent som avslutas med sång och fika i kyrkan med en präst som ledare. Jag är inte emot dagen, men jag är emot att den läggs i ett religiöst rum utanför lärarens ansvar, en liknande vandring skulle enligt mig kunna genomföras inom ramarna för lärarens undervisning och inte i samband med julen som är så starkt förknippat med religion i sig. Här finns mycket för oss lärare att fundera på och tack för att du delade med dig och gav en annan syn på temadagar än vad jag hade innan.

    SvaraRadera
  2. Intressant med en infallsvinkel på temadagen ur ditt eller ditt barns perspektiv. Som du skriver är minnet av temadagarna och pysseldagarna bara positiva. Men med ett halvårs studier samt läsning om specialpedagogik och olika teoretiska perspektiv har fått mig att se det hela med helt nya glasögon.
    Jag håller med dig om att det borde finnas en plan för de som inte kan och vill vara med på just det sätt som temadagen är tänkt. Framför all behövs en god kommunikation med vårdnadshavarna och en god kännedom eleverna. Bara för att det är en temadag innebär det inte att den ska vara mindre uppstyrd utan snarare tvärtom.

    SvaraRadera
  3. Jag har själv alltid tyckt att temadagar varit jobbiga och onödiga. Jag hade mycket hellre haft vanliga lektioner. Jag kommer ihåg en gång när vi skulle ha påskpyssel. Jag tog min mattebok och satte mig och räknade bredvid de som pysslade. När vår lärare såg det blev jag tillsagd att gå och lägga bort boken och vara med och pyssla. Istället tog jag min bok, stoppade den i väska och gick hem. Pappa var hemma så han ringde till skolan så att de visste vart jag tagit vägen. Efter det behövde jag inte pyssla om jag inte själv valde att göra det.

    Som du skrev i ditt inlägg tror jag det skulle vara bra om det fanns något alternativ till dessa temadagar så att de som inte vill eller orkar får möjligheten att göra något annat. Samtidigt tycker jag att det ska finnas anpassningar så att alla som vill vara med ska kunna vara det.

    SvaraRadera
  4. Intressanta tankar om temadagar och att vi alla har med oss egna erfarenheter från olika situationer samt har läst en del under utbildningen. Begreppet "en skola för alla" är viktigt att ha med sig i planering av temadagar, hur ska dagarna planeras för att eleverna ska kunna få ta del av intressanta uppgifter anpassade efter egna förutsättningar? Det kommer att vara en utmaning som lärare att se vad samtliga elever i klassen behöver för stöd för att lyckas och kunna utvecklas på ett så bra sätt som möjligt. Specialpedagogiska skolmyndigheten kan även vara en resurs för skolan när det gäller att få stöd att anpassa miljön för de elever som behöver t.ex. genom att begränsa ljudvolymen och/eller pedagogiska anpassningar av skolmaterial. En skola för alla är en viktigt politisk vision, som vi behöver arbeta utifrån, där utbildningen är anpassad efter individuella förutsättningar och främjar delaktighet.

    SvaraRadera
  5. Det är jätteviktigt att anpassa efter elevers förutsättningar och behov. I den skolan jag jobbat på så har de varje dag skrivit upp scheman på tavlan även på temadagar så det ska vara helt klart. När det finns elever som behöver mer tydlighet om vad som ska ske är det viktigt att göra t.ex. ett bildschema som tydligt visar vad som kommer hända samt att läraren har individuell genomgång med eleven. Det kan vara betydelsefullt att man har den genomgången någon eller några dagar innan temat startar. De har även gjort i ordning små grupprum för de som anser att de inte klarar av en sådan dag.

    SvaraRadera
  6. Vet man om som lärare vad man har för olikheter i sin klass bör man ju också kunna anpassa detta till alla. Jag tänker på hur det hade varit om det hade funnits klara och tydliga regler för vad som skulle göras och hur det skulle göras. Finns behovet för att skicka ut information en god tid innan till vårdnadshavarna så bör ju det göras också. Jag tror att temadagar kan bidra till en väldig god klasskänsla, lite som en teambuilding om det görs rätt. Samtidigt ska ju ingen må dåligt över detta. Det är som allt annat som kommer att ingå i vårt arbetsliv, en balansgång där det gäller att alla ska känna sig sedda och där allas behov tillgodoses. Vilket inte kommer att bli enkelt men som jag är säker på kan göras med en stor del omtanke och förståelse för andra människor och våra olika behov.

    SvaraRadera
  7. Intressanta tankar om temat och det väcker frågor om hur inkluderande skolan är för att alla elever ska känna sig bekväma. Finns det andra sätt att göra på? Kan man lära sig något och diskutera tillsammans för att framtiden ska bli positiv för våra elever?

    SvaraRadera
  8. Den här frågan är inte lätt alltså! Jag tror den lärare genom att göra så tänkt han inkludera alla på det sättet. Det är synd att det var några som blev missnöjda.Speciellt din dotter bodde han tänka på. Med erfarenhet på skolan så brukar alla barn vilja vara med på sådana aktiviteter beroende på hur stor de är. Men i ditt fall kanske om du skulle ha fått information tidigare så kunde du tipsa till lärare vad som blir lämplig för din dotter, och ibland tiden för samtal med lärare kan vara svårt att få in. Det kommer du se själv när du ska börja din karriär. Efter temadagen skulle jag rekommendera att du prata med lärare då skulle du höra vad och hur han tänkte. Det kan hända att man inte når mål med upplägget av sin planering men nästa gång gör man det på ett annat sätt. Så tänker jag! Tack för det.

    SvaraRadera