Enligt youtubefilmen vi såg via it`s learning fick vi en frågeställning att fundera på över jul, vari ligger det kompensatoriska uppdraget som skolan, reglerat i skollagen har, samtidigt som skollagen också reglerar att utbildningen ska vara lika för alla.
Klippet konstaterar att vi inte har samma förutsättningar ifråga om uppväxtmiljö och socioekonomisk bakgrund, och utifrån det ofta även kulturell bakgrund. Ska samhället reglera var familjer bosätter sig och hur föräldrar uppfostrar sina barn, frågades det i klippet, som en fråga om det kan vara svaret på det kompensatoriska uppdraget skolan har.
Betyder det kompensatoriska uppdraget att alla elever ska lämna sin utbildning med samma kunskaper?
Betyder det att alla elever ska nå målet godkänd?
Från mitt perspektiv är svaret nej på ovanstående frågor.
Samhället reglerar till viss del genom bostadsmarknaden och sociala försäkringar hur och var familjer lever och bor, samhällets normer och värderingar påverkar på ett sociokulturellt plan alla familjer, men ett totalt jämlikt samhälle har vi inte, och är kanske inte ens önskvärt. Därmed kommer barn till skolan med olika förutsättningar.
Ska alla få eller uppnå samma kunskap efter avslutad utbildning? Elever med olika förkunskaper och även med olika intressen kommer ta till sig utbildning och läromål på olika vis, och därmed även ha olika kunskap när ämnet är slut. Till viss del styrs detta även av läraren, hur den skapar motivation för eleverna, om hen visar eleverna ett situerat lärande som kanske engagerar mer, och om hen får eleverna att interagera och lära sig pragmatiskt genom och av varandra.
Betyder det att alla elever ska nå målet godkänd?
Nej.
Däremot anser jag det kompensatoriska uppdraget skolan har är att skapa Möjligheter för alla elever att Kunna uppnå lägsta nivån godkänd. Elever med dyslexi, sociala svårigheter, kognitiva funktionsnedsättningar ska kompenseras för detta så långt det är möjligt, för att de ska ha möjlighet att klara målen i ämnet. Skolan ska kunna ge eleverna baskunskaper för godkänd-nivån i ämnen oberoende av elevernas förkunskaper. Lärare ska kunna se individuellt om elever lär sig bättre visuellt än genom berättande, om elever lär sig bättre ensam än i grupp och vice versa.
En svårighet i det kommpensatoriska uppdraget om jag ser det, är att i godkänd nivån i många ämnen ligger uppgifter som att söka fakta, källkritiskt granska och på enkel nivå argumentera för olika saker. Söka, jämföra, granska och argumentera är ofta saker som kan vara mer svåra att klara av om man exempelvis har en kognitivt funktionsnedsättning. Skolan kan dock inte ha olika betygskriterier för olika elever. Just detta mål i kriterierna är något som växt fram mer då skolans uppdrag även är att skapa egna sjävständigt tänkande individer, dvs individer som söker och bearbetar kunskap själv. Bra, men som sagt, detta kan vara just kärnpunkten i var svårigheter för vissa elever finns.
Vad anser Du är skolans kompensatoriska uppdrag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar