Det sociokulturella och pragmatiska perspektivet känns oerhört viktigt för elevers inlärning- och utvecklingsprocess. Att de får en förståelse för den kunskap de lär sig och hur de kan dra nytta av den i vardagen. Att de lär i samspel med varandra och tar hjälp av andra som lärt sig knäcka koden.
Estetiska lärprocesser skapar fler förutsättningar för eleverna att kunna ta till sig kunskap i skolan. Att vi på olika sätt kan fånga kreativiteten hos eleverna så att de kan lära genom estetiska formuttryck. Något som är oerhört viktigt i dagens IT-samhälle, där det finns oändliga möjligheter som vi i vår lärarroll kan dra nytta av. Inte minst när det gäller barn med särskilda behov. Det finns många alternativa metoder att ta till sig kunskap på förutom just penna, papper och böcker. Lära genom konstens metoder. Seriestrippen är ett exempel på det. Ett oerhört roligt redskap som jag kommer nyttja i framtiden.
Hur tolkar ni begreppet estetiska lärprocesser? Hur tror ni att ni kan använda er av begreppet i skolan?
Referenser:
Säljö Roger. (2014). Den lärande människan - teoretiska traditioner. I Lärande, skola, bildning: [grundbok för lärare (s. 251–355). Stockholm: Natur & kultur.
Telebilds föreläsning, Att skapa en seriestripp med Dan Åkerlund 2016-12-06
Telebilds föreläsning, Estetiska lärprocesser och den digitala skolan med Dan Åkerlund och Helena Mörk 2016-12-13.
Telebilds föreläsning, Estetiska lärprocesser och den digitala skolan med Dan Åkerlund och Helena Mörk 2016-12-13.
Det finns ju så mycket man kan göra där man samtidigt lär sig, olika former av grupparbeten där eleverna ser att alla har olika egenskaper som tillsammans gör att man kan klara av något man inte kunnat själv är jätteviktigt. Då ser eleverna att det är så viktigt att ta hjälp av varandra om det behövs. Detta med seriestripen var en rolig grej ja, dock kan tekniken bli väldigt överväldigande för många.
SvaraRadera